Conferinta Nationala SRRP, bilant post eveniment

În perioada 19-22 aprilie 2017 a avut loc la Cluj-Napoca a IV-a Conferință Națională de Reumatologie Pediatrică. Precedentele ediții au avut loc la București (2011), Cluj-Napoca (2013) și Iași (2015), cu fiecare nouă manifestare înregistrându-se un număr tot mai mare de participanți din diferite specialități medicale.

Anul acesta conferința a fost inaugurată printr-un curs destinat pediatrilor, medicilor de familie și medicilor școlari, curs care și-a propus să ofere noțiunile de bază în patologia reumatologică a copilului într-o manieră accesibilă celorlalte specialități. Au fost discutate subiecte de mare interes pentru patologia pediatrică: Artralgie versus artrită (Prof. dr. Simona Rednic-Cluj); Artritele post-streptococice și reumatismul articular acut, respectiv vaccinarea copilului cu boală reumatologică (Conf. dr. Călin Lazăr-Cluj); Semne clinice de alarmă în patologia autoimună și autoinflamatoare, respectiv corticoterapia în reumatologia pediatrică (As. Univ. dr. Mihaela Spîrchez-Cluj); Artritele juvenile idiopatice (dr. Mariana Ștefan-București); colagenoze cu devut juvenil (dr. Laura Damian – Cluj); Tulburările de statică vertebrală (dr. Rodica Ungur- Cluj). Lucrările conferinței propriu-zise s-au derulat pe parcursul a două zile și jumătate, find prezentate peste 60 lucrări abordând practic întreaga patologie reumatismală.

Participare

Bucurându-se de participarea unor prestigioși pediatri, reumatologi, oftalmologi și radiologi, lucrările au abordat în unele secțiuni – comparativ bolile reumatice la copi și adult. Dintre subiectele abordate amintim : Artrita idiopatică juvenilă și poliartrita reumatoidă a adultului; Alte forme de artrită juvenilă; Lupusul și alte boli inflamatorii mediate imun la copil și la adult; Dermatomiozita și sclerodermia la copil și adult. Manifestări extra-articulare în bolile reumatologice la copil şi adolescent. Rolul imagisticii în evaluarea bolilor reumatologice la copil. Atitudini terapeutice actuale în reumatologia pediatrică. Sindromul de activare macrofagică. Bolile autoinflamatorii la copil și adult. Conferința s-a bucurat de o participare prestigioasă, printre lectori numărându-se:

Prof. Dr. Simona Rednic  – vicepreședintă a Societății Române de Reumatologie care –în deschiderea lucrărilor- a justificat necesitatea înființării Reumatologiei Pediatrice ca și subpecialitate distinctă; Conf. Dr. Lazăr Călin -președintele Societății Române de Reumatologie Pediatrică și Președinte al Conferinței; Conf. Dr. Denisa Predețeanu – Președinta Comisiei de Reumatologie a Ministerului Sănătății; Dr. Mariana Ștefan vicepreședintă a Societății Române de Reumatologie Pediatrică; Asist. Univ. Dr. Mihaela Spîrchez – Co Președinte al Conferinței; Prof. Dr. Daniela Fodor  – UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca. Conferința a fost onorată de participarea d-nei Prof. Dr. Jelena Vojinovici – Președinta Societății de Reumatologie din Serbia, membră a boardului EULAR, care a prezentat actualități în terapia artritei idiopatice juvenile.

Rezultate si concluzii

În cadrul discuțiilor au fost subliniate progresele reumatologiei pediatrice în România: lărgirea gamei de medicamente biologice în artrita idiopatică juvenilă (astăzi sunt disponibile 5 astfel de preparate); posibilitatea tratamentului biologic pentru uveite (afectarea oftalmologică din AIJ), sacroileite (afectarea șoldului) și formele sistemice (acestea din urmă având o evoluție severă și punând cele mai mari probleme); conectarea la rețeaua europeană coordonată de PRINTO (Pediatric Rheumatology International Trial Organisation) și PREs (Pediatric Rheumatology European Society).

În cadrul ședinței Societății de Reumatologie Pediatrică a fost analizată situația numarului mic de specialiști în România, aspect care a fost sesizat și Ministerului Sănătății care are în plan reluarea programelor de atestare în reumatologie pediatrică. Următoarea Conferință Națională de Reumatologie Pediatrică va avea loc în 2019 la Târgu-Mureș.

 

 

Parteneri
© 2022 SRRP. Toate drepturile rezervate