Cine suntem?
Societatea română de Reumatologie Pediatrică – Obiective
- să promoveze o mai buna cunoaștere a bolilor reumatice pediatrice în țara noastră
- să stimuleze cercetarea știintifică în acest domeniu
- să asigure protocoale și ghiduri de bună practică
- să asigure oportunități pentru pregătirea medicilor prin organizarea unor manifestări științifice (simpozioane, conferințe, congrese)
- să faciliteze accesul la publicații medicale
- ca obiectiv de viitor Societatea își propune organizarea unei Școli de vară pentru reumatologii pediatri.
Structura de conducerea SRRP este formată din:
Sef lucrari Dr. Alina Murgu
Președinte
Dr. Mihaela Sparchez
Vicepreședinte
Conf. Dr. Călin Lazăr
Secretar
Scurt istoric
În 2015 s-au împlinit 10 ani de când medicii cu preocupări în domeniul reumatologiei pediatrice au înființat Grupul de Lucru pentru Reumatologie Pediatrică (GLRP), afiliat, la aceea dată, Societății Române de Reumatologie (SRR). Această Societate, prin președintele în exercițiu de atunci – Dl. Prof. Dr. Horațiu Boloșiu – a oferit, cu ocazia Congresului Național de Reumatologie de la Craiova (2004), sprijinul și încurajarea pentru colegii pediatri de a inființa o organizație proprie.
Misiunea de pionierat și-au asumat-o Dl. Conf. Dr. Nicolae Iagăru și D-na Dr. Mariana Ștefan prin organizarea – într-o primă etapă- a unui Atelier de lucru (12.11.2005), desfășurat în amfiteatrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu “ din București.
Anul 2009 a reprezentat, încununarea efortului depus, prin trecerea de la GLRP, la înființarea Societății Române de Reumatologie Pediatrică (SRRP). La baza dobândirii personalității juridice a stat Statutul Societății care, printre primele obiective a cuprins diseminarea cunoștințelor referitoare la bolile reumatismale precum și stimularea cercetării în vederea alinierii la standardele internaționale în domeniu. În acest scop SRRP a organizat începând din 2011 Conferințele Naționale de Reumatologie Pediatrică.
A VII-a Conferință Națională cu participare internațională a SRRP a avut loc la Iasi, in format hibrid, președintele Conferinței fiind Sef lucrari dr. Alina Murgu. La această ediție au participat reumatologii pediatri din Romania precum si invitati externi (Prof Dr. Ninel Revenco – Chisinau, Prof. dr. Maria Jelusic-Croatia). Un interes deosebit au suscitat comunicările on-line ale lectorilor externi : Prof. Dr. Dirk Foll (Germania), Prof. Dr. Alexei Grom (SUA), dr. Jordi Lopez (Spania) si dr. Roberta Caorsi (Italia).
La fiecare dintre aceste manfestări, precum și pe toată durata existenței sale, SRRP s-a bucurat de sprijinul permanent al Societății Române de Reumatologie și în special al D-nei Conf. Dr. Denisa Predețeanu ale cărei sfaturi și îndemnuri au condus Societatea noastră spre parcursul ascendent pe care îl înregistrează astăzi.
Cu ajutorul și sub îndrumarea Conf. Dr. Călin Lazăr – coordonator național PRINTO pentru România, o parte din membrii SRRP au participat la studii internaționale în domeniul reumatologiei pediatrice, coordonate de două organizații specializate în cercetare – PRINTO (https://www.printo.it/) si PReS (http://www.pres.eu/).
Eforturile membrilor Societății sprijiniți de Asociațiile de pacienți s-au materializat în introducerea pe Lista medicamentelor biologice, a noi agenți biologici necesari in tratamentul artritei idiopatice juvenile si lupusului eritematos sistemic. O reușită deosebită a Societății a reprezentat-o finalizarea demersurilor către Ministerul Sănătății pentru aprobarea Atestatului de Studii Complementare în Reumatologia Pediatrică adresat initial medicilor pediatri (2012), ulterior (2019) medicilor pediatri si medicilor reumatologi. Membrii Societatii s-au implicat activ in crearea sectiunii dedicate AIJ in cadrul Registrului Roman de Boli Reumatice.