Cine suntem?

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE REUMATOLOGIE PEDIATRICĂ – REMEMBER … RETROSPECTIVE… REALIZĂRI

Societatea română de Reumatologie Pediatrică – Obiective

SRRP își propune, de asemenea, să asigure o cât mai largă deschidere prin contacte cu societăți medicale similare din țară (Societatea Română de Reumatologie, Societatea Română de Pediatrie) și din străinatate: PReS (Paediatric Rheumatology European Society), PRINTO (Paediatric Rheumatology International Trials Organisation), EULAR (European League Against Rheumatism), ACR (American College of Rheumatology) și altele.

Structura de conducerea SRRP este formată din:

Sef lucrari Dr. Alina Murgu

Președinte

Dr. Mihaela Sparchez

Vicepreședinte

Conf. Dr. Călin Lazăr

Secretar

Scurt istoric

În 2015 s-au împlinit 10 ani de când medicii cu preocupări în domeniul reumatologiei pediatrice au înființat Grupul de Lucru pentru Reumatologie Pediatrică (GLRP), afiliat, la aceea dată, Societății Române de Reumatologie (SRR). Această Societate, prin președintele în exercițiu de atunci – Dl. Prof. Dr. Horațiu Boloșiu – a oferit, cu ocazia Congresului Național de Reumatologie de la Craiova (2004), sprijinul și încurajarea pentru colegii pediatri de a inființa o organizație proprie.

Misiunea de pionierat și-au asumat-o Dl. Conf. Dr. Nicolae Iagăru și D-na Dr. Mariana Ștefan prin organizarea – într-o primă etapă- a unui Atelier de lucru (12.11.2005), desfășurat în amfiteatrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu “ din București.

Anul 2009 a reprezentat, încununarea efortului depus, prin trecerea de la GLRP, la înființarea Societății Române de Reumatologie Pediatrică (SRRP). La baza dobândirii personalității juridice a stat Statutul Societății care, printre primele obiective a cuprins diseminarea cunoștințelor referitoare la bolile reumatismale precum și stimularea cercetării în vederea alinierii la standardele internaționale în domeniu. În acest scop SRRP a organizat începând din 2011 Conferințele Naționale de Reumatologie Pediatrică.

2011
Prima Conferință Națională de Reumatologie pediatrică a avut loc între 19-21 mai 2011 la București, sub coordonarea d-lui Conf. Dr. Nicolae Iagăru. Tema acestei prime ediții a fost: “Artrita idiopatică juvenilă: realități și perspective”.
2013
A doua ediție a Conferinței Naționale și-a derulat lucrările între 6-8 iunie 2013 la Cluj-Napoca, sub coordonarea Conf. Dr.Călin Lazăr. Tema manifestării : “Actualități în reumatologia pediatrică”.
2015
A III-a Conferință Națională cu participare internațională a SRRP a avut loc la Iași în perioada 27-29 mai 2015. Coordonatorul acestei ediții a fost Prof. asoc. Dr.Constantin Ailioaie, tema fiind : “Noutăți și perspective în reumatologia pediatrică”.
20-22 aprilie 2017
A IV-a Conferință Națională cu participare internațională a SRRP a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 20-22 aprilie 2017 președintele Conferinței fiind Conf. Dr.Călin Lazăr.
9-11 mai 2019
A V-a Conferință Națională cu participare internațională a SRRP s-a desfășurat la Târgu-Mureș între 9-11 mai 2019, sub coordonarea Conf. dr. Călin Lazăr.
1-2 octombrie 2021
A VI-a Conferință Națională cu participare internațională a SRRP s-a derulat on-line in perioada 1-2 octombrie 2021, președintele Conferinței fiind dr. Mariana Ștefan. La această ediție au participat invitați internaționali de marcă (Nicola Ruperto-Italia, Francesco Zulian – Italia, Tadej Avcin-Slovenia).
14-16 Octombrie 2023

A VII-a Conferință Națională cu participare internațională a SRRP a avut loc la Iasi, in format hibrid, președintele Conferinței fiind Sef lucrari dr. Alina Murgu. La această ediție au participat reumatologii pediatri din Romania precum si invitati externi (Prof Dr. Ninel Revenco – Chisinau, Prof. dr. Maria Jelusic-Croatia). Un  interes deosebit au suscitat comunicările on-line ale lectorilor externi : Prof. Dr. Dirk Foll (Germania), Prof. Dr. Alexei Grom (SUA), dr. Jordi Lopez (Spania) si dr. Roberta Caorsi (Italia).

La fiecare dintre aceste manfestări, precum și pe toată durata existenței sale, SRRP s-a bucurat de sprijinul permanent al Societății Române de Reumatologie și în special al D-nei Conf. Dr. Denisa Predețeanu ale cărei sfaturi și îndemnuri au condus Societatea noastră spre parcursul ascendent pe care îl înregistrează astăzi.

Cu ajutorul și sub îndrumarea Conf. Dr. Călin Lazăr – coordonator național PRINTO pentru România, o parte din membrii SRRP au participat la studii internaționale în domeniul reumatologiei pediatrice, coordonate de două organizații specializate în cercetare – PRINTO (https://www.printo.it/) si PReS (http://www.pres.eu/).

Eforturile membrilor Societății sprijiniți de Asociațiile de pacienți s-au materializat în introducerea pe Lista medicamentelor biologice, a noi agenți biologici necesari in tratamentul artritei idiopatice juvenile si lupusului eritematos sistemic. O reușită deosebită a Societății a reprezentat-o finalizarea demersurilor către Ministerul Sănătății pentru aprobarea Atestatului de Studii Complementare în Reumatologia Pediatrică adresat initial medicilor pediatri (2012), ulterior (2019) medicilor pediatri si medicilor reumatologi. Membrii Societatii s-au implicat activ in crearea sectiunii dedicate AIJ in cadrul Registrului Roman de Boli Reumatice.

Parteneri
© 2022 SRRP. Toate drepturile rezervate