Noi precizări ACR despre Sindromul Inflamator Multisistemic  la copii (MIS-C) asociat cu infecţia Covid 19

corona 2Două noi  îndrumări clinice au apărut în luna iunie  sub egida ACR  care prezintă recomandările  managementului  în bolile reumatologice  la copii în perioada pandemiei  precum şi recomandările de  diagnostic şi tratament  pentru Sindromul Inflamator Multisistemic  asociat  infecţiei Covid 19. ACR este prima organizaţie  medicală care analizează cele mai actuale dovezi  în vederea oferirii  de îndrumări pentru diagnostic şi tratament dar care pot fi schimbate pe măsura acumulării de noi date. Dr Dawn Wahezi – şeful clinicii de reumatologie pediatrică de la Spitalul Montefiori  şi profesor asociat  la colegiul de Medicină Albert Einstein  (NY)  afirma că se face  tot ce se ştie mai bine  la acest moment  dar pe măsura apariţiei de noi date, protocolul se va modifica.

Cel mai important lucru pe  care e necesar să ne concentrăm atenţia la copii cu afectare reumatologică e  menţinerea controlului  asupra bolii şi evitarea  unor noi pusee, ceea ce ar pune copiii în risc infecţios.( Dr Wahezi ) Teama de infectare  cu coronavirus, lipsa medicaţiei , dificultatea de a ajunge la farmacie sau la clinica /spital sau /şi alte impedimente pot duce la absenţa  tratamentului. Dacă pacienţii au oprit medicaţia pentru un motiv sau altul şi boala s-a activat, indiferent de tipul de boala ,pun copilul în mare risc infecţios şi doar controlând boala putem să îl protejăm. Dr. Lauren Henderson, reumatolog pediatru la spitalul de copii din Boston  şi conferenţiar la Harvard , spune- primul lucru pe care trebuie să îl apreciem este recunoaşterea copiilor  cu faza acută  de infecţie cu SARS  COV 2, cu simptome medii.

Managementul copiilor cu boli reumatologice în perioada pandemiei

Aceste recomandări de management sunt rezultatul muncii unui grup de lucru format din  7 pediatri reumatologi, 2 infecţionişti, 1 reumatolog de adulţi  şi o asistentă medicală. Aceste recomandări se referă la măsurile preventive, la recomandarea de  continuare a  vaccinărilor dacă nu sunt contraindicate de medicaţie şi  rutina urmăririi oftalmologice la cei cu afectare oftalmologică – uveita – sau la cei cu risc de uveita. Recomandările se referă de asemenea la riscul afectării sănătăţii mentale , a depresiei  şi anxietăţii legate de carantină şi pandemie. În topul recomandărilor se situează  INIŢIEREA  sau CONTINUAREA  întregii medicaţii necesară pentru a ţine boala sub control-AINS , HIDROXICLOROKINA, COLCHICINA, INHIBITORI ACE  SAU DE RECEPTORI  II DE ANGIOTENSINA , DMARD- atât cele convenţionale cât şi cele biologice. Chiar şi pacienţii  cu infecţie Covid  simptomatici pot continua tratamentul (AINS , HCQ, Colchicina ) dacă e necesar ca boala să fie ţinută sub control , cum poate fi continuat  şi tratamentul cu blocanti de IL1 şi IL 6 DAR  DMARD sintetic şi cel biologic ( cu excepţia celor mai sus menţionate ) vor trebui TEMPORAR spaţiate sau întrerupte conform recomandărilor.

Glucocorticoizii vor fi continuaţi la cea mai mică doză eficientă pentru ca boala să fie controlată. Dr Wahezi  afirma că în literatură nu există date care să sugereze, mai ales la copii cu acest gen de medicaţie , să poată avea un risc crescut la infecţia Covid 19 şi de aceea Domnia sa nu solicită  pacienţilor precauţii în stoparea medicaţiei atunci când prioritate esenţială e controlul  bolii lor , altfel expunându-i unui mare risc. De asemenea se subliniază că lipsa dovezilor  face că toate  aceste măsuri să fie o mare încercare pentru  noi toţi. Tot insuficientele dovezi au condus grupul de lucru  să declare că anticorpii SARS Cov 2 nu sunt utili în istoricul sau reinfecţia cu SARS cov 2 . Chiar dacă testul ar avea o mare acurateţe nu îl putem interpreta pentru că suntem puşi în fata unor elemente noi pe care încă nu le putem interpreta corect.

Îndrumările subliniază că pacienţii cu boli stabile  sau cu markeri biologici stabili şi cu medicaţia stabilă  ca doza , pot creşte intervalul între administrări o perioadă de timp dacă  pot fi expuşi infectării Covid. Mai mult decât înainte , în prezent e necesară măsurarea activităţii bolii  prin investigaţii biologice şi  consulturi virtuale

Sindromul Inflamator Multisistemic  asociat  infecţiei Covid19

Aceste recomandări sunt rezultatul muncii a 9 pediatri reumatologi, 2 reumatologi de adulţi , 2 pediatri cardiologi , 2 infecţionişti pediatri şi un ATI pediatru, ca urmare a apariţiei în ultima vreme  a inflamaţiei legată  de SARS COV 2. Grupul de lucru a evitat să dea o definiţie de caz  deoarece definiţiile  anterioare ale CDS, OMS şi  Colegiul UK diferă cu mult una de cealaltă, fiind bazate pe dovezi incomplete. „Nu avem dovezi suficiente pentru a cunoaşte senzitivitatea şi specificitatea  fiecărui parametru  şi nu e bine să facem confuzii, ” afirmă  Dr Henderson. Grupul arată că MIS -C este o complicaţie rară astfel că , pacienţii  cu manifestări care le pun viaţa în pericol trebuiesc suspicionaţi de MIS -C, şi atent evaluaţi deoarece pot avea boli infecţioase sau non infecţioase care să fi fost anterioare terapiei imunomodulatoare. Chiar dacă copilul e în şoc sau necesită terapie intensivă , medicul trebuie să îşi argumenteze şi completeze diagnosticul chiar în timp ce monitorizează copilul. Dacă se ajunge la diagnosticul de MIS -C  se recomandă tratament cu Ig IV  şi /sau GC pentru a se preveni anevrismele.

Dr. Henderson subliniază faptul că nu sunt studii comparative în ceea ce priveşte  diferitele tipuri de tratamente  dar marea majoritate a copiilor au primit Ig IV şi GC. Este imperios necesar ca aceşti copii să fie urmăriţi pe termen lung de către o echipă multidisciplinară  formată din reumatolog, infecţionist , cardiolog şi hematolog precum şi să ne asigurăm  că sunt îngrijiţi în spitale cu resursele necesare şi cu expertiză necesară  acestei boli. Nu se cunoaşte dacă toţi copiii cu disfuncţie  ventriculară stânga şi şoc prezintă riscul de a face fibroză miocardică. Chiar dacă MIS – C are simptome similare cu boala  Kawasaki în acest moment nu este clar  ce similitudini sau diferenţe există între cele  două boli. Se poate afirma cu certitudine , privind MIS – C şi boala Kawasaki  de dinaintea pandemiei  că trăsăturile lor  sunt diferite. În general boala  Kawasaki  afectează copii cu vârsta sub 5ani  în timp ce  MIS- C  copii de la 1 la 17 ani , de asemenea afectarea rasială e diferită ,  MIS -C fiind în proporţie mai mare la copiii de culoare. E posibil că viitorul să  arate că fiziopatologia celor 2 boli  să fie similară , ţinând cont de faptul că boala Kawasaki are determinism infecţios la pacienţii  cu predispoziţie genetică.

Severitatea simptomatologiei şi riscul anevrismelor e mult mai mare la cei ci boala MIS .Anevrismele nu apar doar la cei cu afectare cutanată  (rash , modificările extremităţilor) sau afectare conjunctivală şi orală . Raţiunea pentru care  terapia include  atât  Ig IV  cât şi GC ca medicaţie de primă linie este pentru a preveni anevrismele  – se sugerează ca pacienţii afectaţi de MIS pot avea nivele mari  de rezistenţă la Ig IV. Finalul articolului subliniază natura tranzitorie a acestor recomandări care pot fi modificate pe măsura apariţiei a noi date. Se ştie ca pacienţii copii nu sunt identici adulţilor , de unde necesitatea  studiilor clinice pentru mai buna înţelegere  a acestei boli şi  a tratamentului asociat.

Parteneri
© 2022 SRRP. Toate drepturile rezervate