Ghid pentru pacientii cu boli reumatice in timpul epidemiei COVID-19

Societatea Europeană de Reumatologie Pediatrică (PRES)  a transmis o serie de recomandări de urmat în contextul COVID-19

Informați-vă constant și urmați recomandările Ministerului Sănătății/ Direcției de Sănătate Publică din țara dumneavoastră.

Păstrați cu meticulozitate regulile generale de igienă. Țineți cont de faptul că noul Coronavirus poate rămâne activ timp de ore sau chiar zile pe suprafețe precum: mânere, clanțe de ușă, întrerupătoare, telefoane mobile, tastaturi, telecomenzi, chei, butoane de lift, toalete, chiuvete, tablete, banchete etc.

Măsurile simple de igienă pot ajuta la păstrarea sănătății dumneavoastră și familiei ori prietenilor dumneavoastră

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat, câte 20 de secunde cu apă și săpun. Uscați-vă apoi complet
  • Evitați să vă atingeți fața cu mâinile.
  • Tușiți și strănutați în pliul cotului sau în batistă de hârtie, pe care ulterior, trebuie să o aruncați doar la cosul de gunoi
  • Folosiți doar batiste de unică folosință.

 

Utilizați o mască doar dacă sunteți bolnavi; dacă nu aveți simptome, nu este necesar. Masca nu protejează complet împotriva transmiterii virusului, dar ne poate aminti constant să nu ne atingem fața și în plus, semnalează celorlalți faptul că ai putea să fi bolnav.

Încercați să vă distanțați de persoanele care par bolnave (tușesc, strănută). Se recomandă distanța de 1 metru.

Evitați îmbrățișările sau atingerea mâinilor când întâlniți o altă persoană.

În cazul copiilor cu boli reumatologice aflați în tratament, la acest moment, recomandăm să continuați medicația antireumatică în dozele și schemele obișnuite. Vă sfătuim să nu întrerupeți medicația imunosupresoare, respectiv metotrexatul (MTX) sau biologicele, fără a vă consulta în prealabil cu medicul curant. În cazul în care această medicație este întreruptă, poate să apară o înrăutățire a simptomelor bolii.Dacă aveți terapie cu corticosteroizi- consultați-vă cu medicul dumneavoastră curant în legatură cu o posibilă ajustare de doză. Pacienții aflati în izolare sau carantină (fără simptome de boală COVID-19) trebuie să își continue tratamentul obișnuit.

Dacă aveți febră sau alte semne care sa ridice suspiciunea de boală infecțioasă, trebuie să vă adresați medicului de familie sau unui serviciu de boli infecțioase și ar putea fi nevoie să fiți testat pentru COVID-19. Până la consult, opriți Metotrexatul, și, dacă urmați terapie biologică, contactați medicul dumneavoastră curant pentru îndrumare. În cazul în care aveți programare la un control reumatologic de rutină, vă recomandăm să telefonați medicului de familie sau reumatolog ca să aflați dacă acest consult este esențial, sau dacă poate fi amânat/efectuat prin intermediul telefonului sau a altor mijloace media. Accesul la aceste mijloace de comunicare variază între diferitele sisteme medicale. Evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, nu mergeți în zone aglomerate.

Pentru informaţii suplimentare accesaţi și website-ul EULAR – EULAR website

 

Parteneri
© 2022 SRRP. Toate drepturile rezervate