Semnificaţia clinică a anticorpilor anti-peptidă ciclic citrulinată în AIJ

good-adviseAnticorpii anti-peptidă ciclic citrulinată (anti-CCP)) s-au dovedit a fi markeri serologici specifici şi sensibili ai poliartritei reumatoide (PAR), reprezentând o alternativă superioară testării factorului reumatoid (FR) în diagnosticul de laborator al PAR. Prevalenţa şi importanţa anticorpilor anti-CCP în patologia reumatologică a copilului continuă să fie subiect de dezbatere.

Deşi rezultatele studiilor legate de rolul anticorpiilor anti-CCP la copilul cu AJI sunt controversate, grupul pediatric de lucru al Societăţii Americane de Reumatologie (American College of Rheumatology) a încadrat pozitivitatea anticorpilor anti-CCP ca factor de prognostic rezervat în forma de artrită cu istoric poliarticular.

Majoritatea studiilor dovedesc că prezenţa anticorpilor anti-CCP de tip IgG, alături de FR pozitiv, se corelează cu o formă mai agresivă sau mai severă de boală, reprezentând un instrument util în decizia terapeutică şi prevenirea impotenţei funcţionale, respectiv a leziunilor articulare.

Parteneri
© 2022 SRRP. Toate drepturile rezervate