În perioada 14-16 septembrie s-a desfășurat la Iași a VII-a Conferință Națională de Reumatologie Pediatrică organizată sub egida Societății Române de Reumatologie Pediatrică în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie ” Gr. T. Popa” Iași, Colegiul Medicilor Iași și Spitalul Clinic De Urgență Pentru Copii ”Sf. Maria” Iași.
Cu un număr de 175 participanți și 60 lectori (dintre care 13 din afara țării) Conferința s-a bucurat de o largă audiență și a abordat multiple aspecte medicale și organizatorice ale reumatologiei pediatrice din România și alte țări europene. Lectorii din țară au fost reprezentati de cadre didactice universitare si medici primari pediatri cu preocupari importante in reumatologia pediatrică , aparținând unor centre de referință : București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Târgu-Mureș.
Conferința s-a bucurat de participarea unei numeroase echipe de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău, echipă condusă de d-na Prof. Ninel Revenco.
Lucrările au fost deschise printr-o sesiune dedicată bolilor reumatismale ale adultului comparativ cu afecțiunile similare pediatrice, sesiune la care au susținut prezentări nume de marcă din reumatologia românească (Prof Dr. Simona Rednic – președintele în exercițiu al Societății Române de Reumatologie – SRR, Prof. Dr. Elena Rezuș – președintele ales al SRR, Prof. Dr. Cătălin Codreanu – Președintele Comisiei de Reumatologie al Ministerului Sănătății). Au fost discutate aspecte referitoare la sclerodermie, uveitele inflamatorii, miozite, diverse forme de poliartrită la adult, precum și probleme legate de transferul copiilor cu boli reumatismale în rețeaua de adulți.
În continuare, într-un număr de 16 secțiuni susținute de lectori și două sesiuni de comunicări orale prezentate de tineri medici a fost discutat întreg spectrul patologiei bolilor rematismale ale copilului : artrita idiopatică juvenilă (AIJ), colagenoze, vasculite, boli autoimune, sindroame autoinflamatorii, durerea in bolile cronice reumatismale pediatrice precum și interferențe cu alte specialități (oftalmologie, ortopedie, boli infecțioase, cardiologie, imunologie, nefrologie, recuperare medicală, oncologie, gastro-enterologie și hepatologie, genetică, neurologie, endocrinologie, dermatologie, medicina de familie).
Un interes deosebit au suscitat comunicările lectorilor externi : Prof. Dr. Marija Jelusic (Croatia) care a abordat terapia anti-IL1 in sindroamele febrile periodice, Prof. Dr. Dirk Foll (Germania) despre reducerea tratamentului în AIJ, Prof. Dr. Alexei Grom (SUA) cu noutăți despre diagnosticul și tratamentul sindromului de activare macrofagică , dr. Jordi Lopez (Spania) cu up-to-date despre boala Kawasaki si dr. Roberta Caorsi (Italia) despre diagnosticul sindroamelor febrile recurente.
In sesiuni distincte au fost prezentate noutățile terapeutice disponibile in România legate de terapia biologica cu medicamente anti-IL17 (Secukinumab) si anti-IL1 (Anakinra si Canakinumab).
In ultima zi a lucrărilor a avut loc ședinta Societății Române de Reumatologie Pediatrică (SRRP) în care s-au discutat problemele actuale ale reumatologiei pediatrice in Romania (actualizarea protocolulului de tratament al artritei idiopatice juvenile, introducerea datelor pacienților cu AIJ in Registrul Român de Boli Reumatice, eforturile pentru constituirea unei Asociații a părinților copiilor cu boli reumatologice), precum și probleme organizatorice interne printre care creșterea numărului de membri ai SRRP.
În aceeași întâlnire s-a comunicat încheierea mandatului de 4 ani al actualei structuri de conducere a SRRP și s-a procedat la alegerea viitorului Președinte în persoana d-nei Șef lucrări dr. Alina Murgu (Iași). Membrii prezenți ai SRRP au votat pentru reînnoirea mandatului de vicepreședinte pentru Șef lucrări dr. Mihaela Spîrchez (Cluj-Napoca), respectiv secretar general în persoana Conf. Dr. Lazăr Călin (Cluj-Napoca).
La încheierea lucrărilor Conferinței participanții au subliniat calitatea deosebită a comunicărilor științifice precum și organizarea impecabilă, meritul principal revenind Președintelui Conferinței – dna dr. Alina Murgu.