Despre intreruperea tratamentului cu Etanercept la pacientii cu AIJ

AIJArtrita idiopatica juvenila (AIJ), cea mai frecventă afecțiune reumatică la copii, se defineşte prin inflamarea persistentă a articulațiilor sub varsta de 16 ani, cu durată de peste 6 săptămâni si la care nu se cunoaşte etiologia. Incidența AIJ este de 7-21 la 100 000 de copii, mortalitatea fiind de 3-5 ori mai mare față de populația generală. Etanercept, proteină de fuziune a receptorului uman p75 a factorului de necroză tumorală, s-a dovedit a fi eficient şi bine tolerat la 74% dintre pacienții cu AIJ refractara.

Obiectivul studiului este precizarea consecințelor întreruperii tratamentului cu Etanercept la pacienții cu AIJ aflați în evidența noastră. Material si metoda. Lotul de studiu a fost alcătuit din 5 pacienti (4 fete şi 1 băiat), cu vârsta cuprinsă între 10 ani 8 luni – 23 ani, aflați în evidenta Centrului de Patologie Genetică al Clinicii Pediatrie I Cluj Napoca şi Clinicii Pediatrie Tg Mures, în perioada 1990-2012.

Metoda de lucru a constat în: examen clinic, examinări bioumorale (reactanții de fază acuta) şi examinări imagistice. Rezultate. La toti pacientii cu AIJ (forma sistemica, poliarticulara seropozitiva si poliarticulara negativa la 1; 1 si respectiv 3 pacienti), tratati cu Etanercept, remisia s-a obtinut dupa 6 – 24 luni, iar sistarea tratamentului s-a datorat compliantei reduse din partea familiei si a pacientilor. Desi recaderea a aparut la toti pacientii la 4 – 6 luni de la sistarea tratamentului biologic, reluarea acestuia s-a realizat la numai 2 pacienti.

Concluzii: Intreruperea tratamentului.

 

 

Parteneri
© 2022 SRRP. Toate drepturile rezervate